Pelletspannor

Pelletspannor

Pelletspanna är en värmepanna optimerad för förbränning av pellets.

Olika typer av pelletspannor

En pelletspanna kan vara antingen renodlad, alltså enbart för eldning med pellets. Men vissa pelletspannor är sk. multibränslepannor som även klarar av att eldas med andra biobränslen. Om du med säkerhet vet att du aldrig kommer att vilja elda något annat än pellets är det klokast att välja en renodlad pelletspanna. Detta mest för att pellets är enkelt att transportera och en ren pelletsinmatning är en mycket billigare investering.

Läs mer om hur du väljer rätt pelletspanna nedan:

Pellets är ett biobränsle som tillverkas av olika material. I Sverige är det vanligt med träpellets. Om du har en pelletspanna kan du för det mesta även elda pellets av torv, halm eller liknande.

Det är två stora skillnader mellan pellets och flis som bränsle.

 1. Pellets är mycket enklare att hantera än flis av flera skäl: dels är pellets lätt att mata fram även med enkla, svagare matarskruvar, t.o.m. med vakuumsug. Dels innehåller pellets mycket mer energi per volymenhet än flis (ungefär 5 gånger mer) vilket gör att även en mindre bränslebehållare räcker länge.
 2. Pellets är relativt dyrt i jämförelse med flis (även om det är billigt om man jämför med olja, el eller t.o.m. värmepumpar). Bränslet kräver dyra maskiner i produktion, vilket gör att man oftast inte kan räkna hem en egen pelletspress.

Pellets har blivit något av en ”börsprodukt” som går upp och ner i pris. Priset påverkas av allt från omfattande stormar till priset på massaved. Därför väljer många att investera i en anläggning som även klarar av andra bränslen.

Vilken ska man välja? Alla märken har sina fördelar, så här är det viktigt att jag som kund ställer mig några frågor:

 1. Har jag redan en bra värmepanna så att jag bara behöver en pelletsbrännare?
 2. Hur stort utrymme ska jag värma? Har jag kulvert och hur stora värmeförluster kommer den att orsaka?
 3. Hur stort bränsleförråd behöver jag ha? Vill jag ha en manuell eller automatisk påfyllning?
 4. Skulle jag kunna fylla mitt förråd med bulk?
 5. Hur automatiserad och avancerad vill jag att min panna ska vara? Vill jag t ex ha:
 • tändningsautomatik,
 • fjärrstyrning via internet,
 • askurmatning,
 • automatisksotning,
 • intelligent bakbrandsvakt,
 • cyklonrening och rökgasfläkt?

Vi har flera olika modeller av pelletspannor från erkända märken.
– VETO
– Guntamatic

Vi har pelletspannor i storlek 20 kW upp till 2 mW.

Pelletsbrännare

Vi har även effektiva pelletsbrännare. Det är ett smart sätt att skaffa sig en miljövänlig och lätthanterlig värme om man redan har en värmepanna. Man dockar helt enkelt ihop pelletsbrännaren till pannans lucka. En förutsättning för att detta ska fungera bra är dock att det finns tillräckligt med askutrymme nedanför brännaren och tillräckligt utrymme framför den inne i pannan. Läs mer om pelletsbrännare här.

Våra produkter

Helautomatiska pelletspannor
Pelletspannor (flispannor) utan brännaranläggning