Fliseldning Veto energi
Meny

Flisanläggningar

Har du tillgång till flis?

Elda upp den! En bra flisanläggning är en effektiv och miljövänlig investering som dessutom kan sänka dina värmekostnader avsevärt.
Många som har egen skog, en såg eller ett snickeri eldar med flis. Men många andra har också insett att flis är ett ekonomiskt och bra bränsle som dessutom är lätt att få tag på. Läs mer: Fakta om flis.

Våra flisanläggningar

Vi erbjuder flisanläggningar från två olika tillverkare; VETO och GUNTAMATIC.

VETO

Veto är marknadens kraftigaste flisanläggning där du enkelt eldar material med fraktionsstorlek upp till 75 mm – alltså riktig industriflis. Du behöver inte heller låsa dig vid att elda bara ett bränsle. Med en enkel inställning kan du lika gärna elda med pellets, spån, briketter, spannmål eller något annat. Vetos beprövade värmeanläggningar har funnits på marknaden sedan tidigt 90-tal men har utvecklats i takt med teknikens framsteg. Idag levereras de med högkvalitativa komponenter och toppmodern styrning.

GUNTAMATIC

Guntamatic är en helautomatisk flisanläggning. Lika ultramodern och tekniskt förfinad som användarvänlig och effektiv. Guntamatic är en stor aktör på marknaden och sedan 2006 har man sålt 34 000 Powerchip flispannor. Ta en titt på den här flispannan – man måste se den för att förstå hur smart den är. Hög kvalitet och tekniska lösningar för högsta driftsäkerhet och effektivitet. I våra annonser skriver vi ibland ”all inclusive” och det stämmer verkningen – och vem vill inte ha det?

Vi har modeller och storlekar som passar alla behov – allt från villor och gårdar upp till stora industrifastigheter, handelsträdgårdar eller slott.

Effekter från 4 kW till 2 MW.
Några frågor som man kan ställa sig när man planerar för en flisanläggning är:

Hur stort är mitt värmebehov?
Behöver kulvert dras mellan flera byggnader och är det högre till tak i vissa av dem?
Finns det bra lagringsmöjligheter till flisen? Den bör förvaras under tak och hålla en fuktighet under 40%.
Hur ofta vill jag behöva fylla på bränsle?
Vill jag köpa en färdig bränslesilo eller vill jag bygga ett själv på plats?

Läs mer:
Fliseldning - fakta
Att välja värmeanläggning
Vårt mål är att du ska bli en nöjd kund, oavsett om du väljer en komplett värmecentral, en helautomatisk flisanläggning eller köper ”lösa delar” för att bygga det mesta själv.

Vi står gärna till tjänst med att hitta en värmelösning som passar bäst hos dig.

Vi har även kunskap och kompetens att hjälpa dig med ett komplett systemlösning med allt från pumpar och kulvert till expansionskärl och ventiler.

Du kan också räkna med en stabil kontakt – vi har funnits på marknaden sedan 1992 och har följt med konjunkturernas upp- och nedgångar. Våra återförsäljare finns över hela landet och du kan kontakta dem eller oss för support, tips och reservdelar. Vi finns här för dig och våra tusentals nöjda kunder kan bekräfta att vi alltid gör vårt bästa och snabbaste för att du ska bli nöjd.
Vi har flisanläggningar från två olika tillverkare:

VETO flisanläggningar är marknadens kraftigaste och med den kan du enkelt elda industriflis eller andra biobränslen med en fraktionsstorlek upp till 75 mm. Tillverkningen sker i Finland.
GUNTAMATICs flisanläggningar tillverkas i Österrike. Högeffektiva flispannor i toppkvalitet med fokus på användarvänlighet och innovativ exklusivitet. Flisstorlek upp till 50 mm.

Ibland säger vi flispanna. Ibland säger vi flisbrännare. Vad är vad och vad menar vi egentligen?

Flispanna

En flispanna är ett komplett system. Pannan eldas med flis genom inmatning från en matningsskruv och i pannan finns ett system med vatten som värms upp av eldningen i pannan. Det varma vattnet kopplas sedan för vidare färd till ett värmesystem av ackumulatortank, värmeelement osv. Guntamatic är exempel på flispannor. HELAUTOMATISKA FLISPANNOR. Nedan ser du också olika exempel på bränsleförråd kopplade för matning av bränsle till flispannan.
Flispanna Guntamatic
Guntamatic helautomatisk flispanna
Men VETO har pannor som vi också kallar flispannor. I de pannorna eldas inte flisen av själva pannan utan man har ett brännhuvud från en flisbrännare som dockas in i pannan där själva flisen förbränns och elden och värmen från förbränningen i brännhuvudet tas upp av pannan
Effektiva Flispannor - Helautomatisk Fliseldning 300 KW
Flisbrännare

Den del där flisen förbränns kallas för brännhuvud. (Inringat på bilden nedan.) Teoretiskt skulle man kunna säga att brännhuvudet är flisbrännare eftersom det är den plats där flisen förbränns. Men det krävs också tilluft av en fläkt för bra förbränning och flisen måste transporteras från ett bränsleförråd via en skruv till brännhuvudet.

Så hela anläggningen med bränsleförråd, matarskruv, brännhuvud, fläkt och styrsystem kallar vi för flisbrännare. Men flisbrännaren förbränner bara materialet – det behövs fortfarande en panna som kopplas till värmesystemet som kan värma upp vattnet. Vetos Vetomat, Flisomat, Veto 6, Veto 8, Fjäderomrörare är exempel på flisbrännare. Man kan antingen köpa en flisbrännare med färdigt bränsleförråd men det går också att komplettera ett befintligt eller platsbyggt bränsleförråd.
Flisomatens brännhuvud
Flisbrännare till flispanna
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram