Fliseldning Veto energi
Meny

Vedpannor

En modern vedpanna är en bra investering både för miljön och ekonomin.
Bortsett från sol och vind så är ved det absolut billigaste uppvärmningsalternativet. Och en modern vedpanna kräver betydligt mindre skötsel så eldning med ved kan bli en riktig ”win-win”- situation.

Det absolut billigaste är förstås om man har egen ved. Men man kan också elda riktigt ekonomiskt genom att köpa stockar/långved och klyva själv i stället för att köpa färdigkapad ved.

Biobränslen (inkluderat ved) är koldioxidneutrala – ett växande träd binder lika mycket koldioxid som sedan frigörs när veden eldas – vilket det betyder att de inte bidrar till växthuseffekten.
Guntamatic BMK vedpanna är Vedpannornas Vedpanna – en användarvänlig, genomtänkt, ultramodern och högpresterande vedpanna av kvalitetsstål. Det är en panna som inte lämnar något att önska. För vedlängd upp till 50 cm.
Vedpannan finns i fyra modeller av: BMK 20, 30, 40 och 50 (kW).

Det är en toppmodern panna med rökgasfläkt som också fungerar som primär- och sekundärfläkt. En gedigen vedpanna av hög kvalitet med en eldstad som är tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål.

Avancerad konstruktion med modulerande drift möjliggör oöverträffad förbränningseffektivitet vid temperaturer över 1400°C. Det gör det möjligt att bränna många olika slags bränslen och bränsleförrå­dets kapacitet på 166 eller 215 liter gör att du maximerar tiden mellan laddningarna.

För att få ut maximalt av sin anläggning så krävs också ett laddningspaket och en shuntautomatik.

Kombinerad med automatisk tändning (tillval), är Guntamatic vedpanna BMK en av de mest sofistikerade och moderna vedpannorna på marknaden. Noggrann perfektion och lång erfarenhet och tillverkning av tusentals pannor har gett upphov till dagens vedpanna BMK.

- Eldstad i högkvalitativt rostfritt stål
- Helisolerad förbränningsdel
- Zonstyrning av förbränningsluft
- Modulerande drift, vilket innebär att pannan anpassar sig efter effektuttaget
- Automatisk tändning
- Lambdastyrning som optimerar förbränningen
- Enkel att reglera styrningen med pekskärm
- Termisk bevakning som talar om när det är dags att fylla på ved
- Lång påfyllningsintervall
- Verkningsgrad upp till 94%

Vedpannor från Veto, tillverkade av finskt eller svenskt högkvalitativt stål av finska Ala-Talkkari Oy

Modellerna heter Veto B28 (kW) eller B40 (kW). En traditionell vedpanna som absolut har sina fördelar:
- man behöver ingen rökgasfläkt för att evakuera rökgaserna så länge man har en rätt dimensionerad skorsten,
- man har inget behov av en fläkt för att tillföra primär- och sekundärluft.

Vad är fördelarna med en sådan panna?
En stor fördel är att man inte har något behov av elektricitet för att värmepannan skall fungera. Pannan är alltså väldigt driftsäker och även om man blir utan el så blir man inte utan värme. Den är inte sårbar men har ändå en relativ hög verkningsgrad. Det betyder också att det inte finns mycket som kan gå sönder i en sådan panna.

Observera att man kan beställa den här vedpanna med ett flisuttag (stokeruttag) där en stokerbrännare (t ex flis- eller pelletsbrännare) kan monteras, med mycket bra funktion.

Notera att dessa vedpannor inte är godkända för eldning inom tätbebyggt område. De är effektiva men saknar miljögodkännande.
Sanningen är också att inga pannor klarar miljökraven utan en ackumulatortank. Det visar forskning både från Energimyndigheten och Stockholms universitet. Eldning mot ackumulatortank minskar utsläppen samtidigt som du får bättre komfort och verkningsgrad. Du har också möjligheten att lagra solvärme och kan slippa elda varma dagar för att få varmvatten. Ett minimikrav på ackumulatortankens volym är att tanken ska kunna ta emot ett fullt inlägg av ved. ”Se mer under ”ackumulatortankar” under fliken ”produkter”

Med en robust och pålitlig vedpanna eldar du ekonomiskt och miljövänligt.

Hög verkningsgrad och fullständig förbränning kan man kräva av en vedpanna, alla våra vedpannor uppfyller kraven för en bra vedpanna.
Använd ren, torr ved och få snabbt ordentlig fyr i brasan.
Reglera luftspjället rätt – stryp inte lufttillförseln (annars blir förbränningen ofullständig).
Brasan ska brinna med hög temperatur och värmen tillvaratas effektivt.
Titta på skorstenen: Vit vattenånga (syns kalla dagar) är ofarlig. Annars ska skorstenen varken lukta eller ryka, förutom när du startar brasan. Ofullständig förbränning ger svart rök med stark lukt. Gulaktig rök innehåller mycket tjära.

Hantera veden så här:

Ta in den mängd som behövs, helst ett par veckor innan den ska eldas.
Undvik fuktig ved (ger lägre värmevärde och större utsläpp).
Köper du färdigkluven ved, köp på hösten. Då får du mer ved för pengarna (ved krymper när den torkar). Förvara luftigt under tak, ej direkt på marken.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram