Fliseldning Veto energi
Meny

Flispannor

Vad är den stora fördelen med en flispanna?
Man kan välja bränsle, därför kan man alltid elda med det som är billigast för stunden. Så ekonomin är en stark orsak att välja en flispanna.

Olika typer av flispannor

Man hör på namnet att det är en panna menat att man eldar flis i. Men oftast kan man elda många olika sorters bränslen i en flispanna, som pellets, briketter, torv, spannmål, spån och flis mm. Det beror mer på vilken sorts brännaranläggning man har, vad man kan elda för sorts bränsle. Pannan är vattenmantlad och upptar energin från elden till manteln av vatten som finns runt pannan.

Pannorna kan vara konstruerade lite olika, en del har konvektionsytor som är släta andra har tuber, det ena behöver inte betyda att det andra är fel, de har olika fördelar helt enkelt.

Läs mer om hur du väljer rätt flispanna nedan:

Vi har flera olika modeller av flispannor från flera erkända märken.
– VETO
– Guntamatic

Vi har flispannor i storlek 20 kW upp till 2 mW, så en sådan panna kan användas av små värmeförbrukare likväl som i större anläggningar.

Vilken skall man välja? Alla märkena har sina fördelar, så här är det viktigt att jag som kund ställer mig några frågor:

1. Vilket bränsle kommer jag i huvudsak att elda med?
2. Om flis: Vilken storlek på flisen? Industriflis? Hugger jag själv och kan få finfördelad flis?
3. Hur stor silo vill jag ha? Ska jag kunna lasta med frontlastare?
4. Hur automatiserad och avancerad vill jag ha min panna? Tändningsautomatik, fjärrstyrning via internet, askurmatning, automatisksotning, intelligent bakbrandsvakt, styrnings av solsystem, styrning av pumpar och shuntventiler, cyklonrening och rökgasfläkt?
5. Har jag redan en panna och behöver bara en brännare?
6. Hur mycket ska jag värma? Använder jag mig av kulvert och förser flera hus med värme?

Detta är några frågor man kan ställa sig.
Med helautomatiska flispannor menar vi i första hand Guntamatics produkter – en otroligt välkonstruerad historia där allt ingår och det mesta är automatiskt. Den ideala flispannan för den som kräver högsta driftsäkerhet och minimal arbetsinsats.

Även VETO komplett är en helautomatisk flispanna – då man kompletterar en flispanna med en brännaranläggning från Veto.
Med flispanna utan brännaranläggning menar vi pannorna i VETOS produktsortiment.

En flispanna som är menad att eldas mot något slag av brännare – en pelletsbrännare, en fjäderomrörare eller en flisbrännare.
De tillverkas i Finland av kvalitetsstål från Sverige eller Finland.
Ibland säger vi flispanna. Ibland säger vi flisbrännare. Vad är vad och vad menar vi egentligen?

Flispanna

En flispanna är ett komplett system. Pannan eldas med flis genom inmatning från en matningsskruv och i pannan finns ett system med vatten som värms upp av eldningen i pannan. Det varma vattnet kopplas sedan för vidare färd till ett värmesystem av ackumulatortank, värmeelement osv.

Guntamatic är exempel på flispannor. Nedan ser du också olika exempel på bränsleförråd kopplade för matning av bränsle till flispannan.
Men VETO har pannor som vi också kallar flispannor. I de pannorna eldas inte flisen av själva pannan utan man har ett brännhuvud från en flisbrännare som dockas in i pannan där själva flisen förbränns och elden och värmen från förbränningen i brännhuvudet tas upp av pannan.
Flispanna 300 KW
Flisbrännare

Den del där flisen förbränns kallas för brännhuvud. (Inringat på bilden nedan.)
Teoretiskt skulle man kunna säga att brännhuvudet är flisbrännare eftersom det är den plats där flisen förbränns. Men det krävs också tilluft av en fläkt för bra förbränning och flisen måste transporteras från ett bränsleförråd via en skruv till brännhuvudet. Så hela anläggningen med bränsleförråd, matarskruv, brännhuvud, fläkt och styrsystem kallar vi för flisbrännare. Men flisbrännaren förbränner bara materialet – det behövs fortfarande en panna som kopplas till värmesystemet som kan värma upp vattnet.

Vetos Vetomat, Flisomat, Veto 6, Veto 8, Fjäderomrörare är exempel på flisbrännare.
Man kan antingen köpa en flisbrännare med färdigt bränsleförråd men det går också att komplettera ett befintligt eller platsbyggt bränsleförråd.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram