Flisbrännare

Vad är en flisbrännare?

En flisbrännare – kan också kallas stokerbrännare – är en anordning för förbränning av organiskt material och där man kan elda med flis.

Brännaren har en silo (förråd) för bränslet, en skruv som matar fram bränslet, ett brännhuvud där bränslet förbränns, fläktar och styrutrustning för att reglera effekt och förbränning.
Brännhuvudet dockas in i en panna som tar upp energin från förbränningen och vidareförmedlar värmen ut till värmesystemet.

Ibland hör man att man benämner själva brännhuvudet som flisbrännaren. Men brännhuvudet är alltså den del dit bränslet matas och där förbränningen av bränslet sker. Så mer korrekt är att benämna hela den kompletta anläggningen (brännaren) för flisbrännare.

Flisbrännare typ VETO Flisomat

Delar som brukar ingå i en flisbrännare

  • Flisförråd / flismagasin / silo – där bränslet lagras. Det finns också möjlighet att bygga en egen bränslesilo på plats med utrymme för upp till 100 m3.
  • Omrörningssystem i flisförrådet/flismagasinet som flyttar flisen (eller annat bränsle) till en matarskruv – kan vara omrörningstallrikar eller fjädrar.
  • Matarskruv som transporterar bränslet till brännhuvudet.
  • Växlar och motorer som driver matarskruven.
  • Brännhuvud med fläkt.
  • Säkerhetsutrustning som förhindrar bakbrand men även att hindra att bränsle matas fram när pannan har slocknat.
  • Styrutrustning / styrskåp som styr driften av flisbrännaren och reglerar effekt och förbränning.

Vi marknadsför VETO och Guntamatic.
De har flisbrännare i effektområden från smått till stort: från 5 kW upp till 990 kW.

Färdigt bränslemagasin finns i storlekar från 500 liter upp till 22 m3.

Vill man bygga sitt eget bränsleförråd i befintlig eller nybyggd byggnad kan man bygga den upp till 5 x 5 meter för att rymma upp till 100 m3  bränsle.

Läs mer:

Samlingsbroschyr VETO flisbrännare

Broschyr Guntamatic Powerchip flisbrännare

Ibland säger vi flispanna. Ibland säger vi flisbrännare. Vad är vad och vad menar vi egentligen?

Flispanna

En flispanna är ett komplett system. Pannan eldas med flis genom inmatning från en matningsskruv och i pannan finns ett system med vatten som värms upp av eldningen i pannan. Det varma vattnet kopplas sedan för vidare färd till ett värmesystem av ackumulatortank, värmeelement osv.

Guntamatic är exempel på flispannor. Nedan ser du också olika exempel på bränsleförråd kopplade för matning av bränsle till flispannan.

Flispanna Guntamatic PowerchipFlisförråd Guntamatic flispanna

Men VETO har pannor som vi också kallar flispannor. I de pannorna eldas inte flisen av själva pannan utan man har ett brännhuvud från en flisbrännare som dockas in i pannan där själva flisen förbränns och elden och värmen från förbränningen i brännhuvudet tas upp av pannan. 

Flispanna Veto

Flisbrännare

Den del där flisen förbränns kallas för brännhuvud. (Inringat på bilden nedan.)
Teoretiskt skulle man kunna säga att brännhuvudet är flisbrännare eftersom det är den plats där flisen förbränns. Men det krävs också tilluft av en fläkt för bra förbränning och flisen måste transporteras från ett bränsleförråd via en skruv till brännhuvudet. Så hela anläggningen med bränsleförråd, matarskruv, brännhuvud, fläkt och styrsystem kallar vi för flisbrännare. Men flisbrännaren förbränner bara materialet – det behövs fortfarande en panna som kopplas till värmesystemet som kan värma upp vattnet. 

Vetos Vetomat, Flisomat, Veto 6, Veto 8,  Fjäderomrörare är exempel på flisbrännare.
Man kan antingen köpa en flisbrännare med färdigt bränsleförråd men det går också att komplettera ett befintligt eller platsbyggt bränsleförråd.

Flisbrännare Flisomat Veto fliseldning industriflis

Flisbrännare flispanna skillnad

Våra produkter

Vetomat
VETO Flisomat
VETO 6
VETO 8
VETO Fjäderomrörare
VETO fjäderomrörare med platsbyggt flisförråd

Se även

Flispanna VETO komplett
Flispanna GUNTAMATIC Power Chip
Flispannor utan brännaranläggning

VETO-torget
JUST NU I LAGER